WAT IS BIOTECHNOLOGIE?

Enkele concepten om te weten

Een eenduidige definitie van biotechnologie geven is moeilijk omdat het veld verschillende wetenschappelijke en productieactiviteiten omvat. Daarnaast omvat biotechnologie een breed scala aan concepten, technologisch en wetenschappelijk.

Het ontbreken van een algemene definitie heeft de voortgang van de ontwikkeling van biotechnologie echter niet vertraagd. Hier zijn enkele definities uit de bibliografie:

“Biotechnologie is een set krachtige hulpmiddelen die levende organismen (of een deel van deze organismen) gebruiken om producten te verkrijgen of aan te passen, plant- en diersoorten te verbeteren of micro-organismen te ontwikkelen die bedoeld zijn voor specifiek gebruik”.

“Biotechnologie is de techniek om levende vormen (organismen) te manipuleren gericht op het
verkrijgen van producten die nuttig zijn voor de mensheid “

“Biotechnologie is de toepassing van de principes van wetenschap en techniek op behandelingsmaterialen via biologische agentia, om producten en diensten te verkrijgen”.

“Biotechnologie is de integratie van natuurwetenschappen en techniek om de toepassing van organismen en cellen (of onderdelen) te verkrijgen daarvan) evenals moleculaire analogen bij de productie van goederen en diensten “

“Biotechnologie is het industriële gebruik van levende organismen of biologische technieken die zijn ontwikkeld door fundamenteel onderzoek. Biotechnologieproducten omvatten: antibiotica, insuline, interferon, recombinant DNA en monoklonale antilichamen.

Biotechnologie-technieken omvatten: genetische manipulatie, celculturen, weefselculturen, bioprocessing, proteïne-engineering, biokatalysatoren, biosensoren en bio-engineering “

“Biotechnologie is niet slechts één technologie, het brengt verschillende technieken samen die de manipulatie van levende cellen en hun moleculen gemeen hebben en de praktische toepassing van deze processen om het leven te verbeteren”.

“In het algemeen is biotechnologie het gebruik van biologische processen die gericht zijn op het verkrijgen van
nuttige producten, waaronder gemodificeerde organismen, stoffen en apparaten”.

“Biotechnologie verwijst naar biologische processen die stoffen produceren die gunstig zijn voor de
landbouw, de industrie, de geneeskunde en het milieu. ‘

Hoe kan biotechnologie worden gedefinieerd?

Volgens de Technology Press Office van de Government Press Office
American zijn er twee definities van biotechnologie. De eerste omvat de oude biotechnologie en de nieuwe:

“Elke techniek die levende organismen (of een deel daarvan) gebruikt om micro-organismen te creëren of te ontwikkelen voor specifiek gebruik”.

De tweede, meer specifiek, is van toepassing op moderne biotechnologie:
“Biotechnologie is de industrie die gebruikmaakt van recombinant DNA, celfusie en nieuwe technieken voor bioprocessing.”

“Biotechnologie is de toepassing van wetenschap en techniek op het directe of indirecte gebruik van levende organismen, delen van organismen of producten van levende organismen, in
hun natuurlijke of gewijzigde vorm”

Dit is hoe de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) de biotechnologie beschrijft:

“Toepassing van wetenschap en technologie op levende organismen en hun onderdelen,
producten en moleculen, om de levende materialen al dan niet te wijzigen die zullen worden gebruikt voor de productie van kennis, goederen en diensten”.

Andere definities gaan in deze richting:

“Biotechnologie is simpelweg het gebruik van micro-organismen, evenals planten- en dierencellen, om materialen te produceren, waaronder voedsel, medicijnen en chemicaliën die nuttig zijn voor de mensheid.”

“Biotechnologie is het gebruik van levende organismen of verbindingen die zijn afgeleid van levende organismen om producten te verkrijgen die nuttig zijn voor de mens”.

FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) geeft twee definities die complementair zijn aan biotechnologie: “Het gebruik van biologische processen of levende organismen voor de productie van materialen en diensten die de mensheid ten goede komen. Biotechnologie omvat het gebruik van technieken die de economische waarde van planten en dieren verhogen en micro-organismen ontwikkelen om in het milieu te werken. ‘

“Biotechnologie omvat het manipuleren, op wetenschappelijke basis, van levende organismen, vooral op genetisch niveau, om nieuwe producten te produceren zoals hormonen, vaccins, monoklonale antilichamen, enz.”.

Sommige biotechnologen definiëren biotechnologie als “een technologie die het potentieel van levende wezens en hun mogelijkheid van selectieve en geprogrammeerde modificatie om producten, goederen en diensten te verkrijgen, toepast “. 

Daarom brengt biotechnologie de fundamenten van een groot aantal disciplines samen, van klassieke biologie (taxonomie) tot bio-engineering of genetische manipulatie, microbiologie, biochemie, cellulaire en moleculaire biologie, immunologie, enz.

Voor JD Bu’lock (1991), biotechnologie “ is de gecontroleerde en doelbewuste toepassing van eenvoudige biologische (levende of dode cellen, cellulaire componenten) middelen in technische operaties om producten te vervaardigen of diensten te verkrijgen. ‘

De betekenis die aan de term “biotechnologie” wordt gegeven, is daarom soms te beperkt (genetische manipulatie en moleculaire biologie toegepast op het verkrijgen van nuttige goederen en diensten). In brede zin omvat biotechnologie alle activiteiten van de toegepaste biologie, van landbouw tot culinaire wetenschap.

Biotechnologie is niet nieuw, het was al aanwezig in primitieve samenlevingen (brood, kaas, wijn, bier, etc. maken). We kunnen ook de bijenteelt en landbouw beschouwen als voorouders van de biotechnologie. 

In de Verenigde Staten, een van de meest geavanceerde landen op dit gebied, omvat het gebruik van de term “biotechnologie” tegenwoordig alles wat een industriële sector is die een reeks producten creëert, ontwikkelt en op de markt brengt die het resultaat zijn van genetische manipulatie, moleculaire biologie of de gecontroleerde en gerichte toediening van micro-organismen of delen van micro-organismen.
Als we kijken naar een meer industriële toepassing, kunnen we de gebieden van de biotechnologie definiëren in relatie tot de verkregen producten.

1. Productie van microbiële biomassa voor diervoeder.
2. Microbiële productie van chemicaliën zoals citroenzuur, glutaminezuur, aminozuren, etc.
3. Enzymatische productie van speciale chemicaliën, bijvoorbeeld bepaalde optische isomeren, enz.
4. Microbiële of enzymatische productie van antibiotica en vitamines.
5. Grootschalige productie van chemicaliën die eerder zijn geproduceerd uit aardolie,
waaronder ethanol, butanol, aceton, azijnzuur, enz.
6. Productie, uit dierlijke of plantaardige cellen of gemodificeerde genetisch gemodificeerde micro-organismen
, antigenen, antilichamen, therapeutica en diagnostica die eerder zijn gemaakt van hogere organismen.

7. Producten voor landbouw en veeteelt. Deze methode, waarbij de soorten planten en dieren via genetische manipulatie worden verbeterd, is veel sneller en efficiënter dan tot nu toe (stekken of selectie en kruising van soorten).
8. Producten voor de voedingsindustrie, bijvoorbeeld: enzymen, levensmiddelenadditieven en vooral betere kennis van de sindsdien gebruikte fermentatieprocessen en de mogelijkheid om micro-organismen beter te selecteren en zelfs genetisch te verbeteren.
9. Schonere of minder vervuilende technologieën. Het verkrijgen van technologie die geen milieurisico’s (of minimale risico’s) omvat als gevolg van de toepassing verschillende gebieden van de biotechnologie kunnen ook worden gezien als het resultaat van
biotechnologie en worden toegepast op verschillende industriële sectoren